Aralık 2003 / Dezember 2003
“Savaşı reddeden bir Avrupa için”
12 16 Kasım 2003 tarihleri arasında Saint-Denis’te yapılan 2. Avrupa Sosyal Forumunun sonuç belgesi
Sosyal aktörler ve hareketlerin toplantısının çağrısı
Doğu’dan Batı’ya, Kuzey’den Güney’e Avrupa’nın farklı köşelerindeki sosyal ve yurttaş hareketlerini temsilen bir araya geldik. Floransa ve Porto Alegre’den sonra Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yürütülen neoliberal modele (emeklilik sigortaları reformuna karşı, kamu hizmetlerinin savunulması için, ilgili hükümetlerin ziraî politikalarına karşı, kadın hakları için, aşırı sağa, ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına ve hükümetlerin iç güvenlik politikalarına karşı) ve özellikle 15 Şubat 2003’te başlatılan Irak savaşına karşı oluşturulan İkinci Avrupa Sosyal Forumu’nda bir araya geldik.
Farklı ve çoğulcuyuz. Bu da gücümüzü göstermektedir.
Şu anda sivil toplumu dışlayarak bir Avrupa Anayasası Taslağı üzerine tartışılmaktadır. Bu taslak ekonomi liberalizminin AB’nin resmî doktrini olarak “Anayasal Seviyeye” yükseltmekte; rekabet ilkesini Avrupa ortak hukukunun ve bütün insanî aktivitelerin temeli olarak belirlemekte; diğer (AB dışı) ülkelerle olan ortak gelişmenin hedeflerini dikkate almamakta; NATO’ya Avrupa dış ve güvenlik politikalarında bir rol vererek, Avrupa Birliği’ni militaristleştirmekte ve sonucunda sosyal politikalarına piyasa öncülüğü temelinde oluşturulan Avrupa inşaasının beşinci tekerleği statüsü vererek, kamu hizmetlerinin yok edilme girişimlerini fiilen resmîleştirmektedir. Bu anayasa taslağı hedeflerimize uygun değildir.
Başka bir Avrupa için mücadele etmekteyiz. Mobilizasyonlarımız, işsizliğin ve istenmeyen iş ilişkilerinin olmadığı, ziraî tekeller yerine sürekli ve dayanışmacı bir üretimle işyerleri ve çevre ve yiyecek kalitesini koruyan çiftçi ziraatinin olduğu; dünyaya açık olan, serbest dolaşımı tanıyan, yabancılara ikâmet ve yurttaşlık hakkı veren ve mülteci hukukunu tanıyan; erkek ve kadın arasında gerçek bir eşitliği sağlayan, kültürel renkliliği teşvik eden bir Avrupa ve halkın kendi kaderini tayin hakkına, yani geleceğini demokratik bir şekilde kendisinin tespit etmesi hakkına yönelik umutları taşımaktadır.
Biz, savaşı reddeden ve uluslararası dayanışma ile ekolojik anlamı, sürekli gelişmeyi kolaylaştıran bir Avrupa için mücadele ediyoruz. Biz, insan haklarının, sosyal, ekonomik, kültürel ve ekolojik hakların, rekabet hakkından, kâr mantığından ve bağımlılıktan kaynaklanan borçlardan öncelikli olmaları için mücadele ediyoruz.
Bütün bu nedenlerden dolayı Avrupa toplumlarına, neoliberal modele ve savaşa karşı çıkmaları çağrısını yapıyoruz. Biz, işgal ordularının Irak’tan çıkması ve hükümranlık haklarının Irak toplumuna verilmesi için mücadele ediyoruz. Biz, İsrail’in işgal ettiği topraklardan geri çekilmesi ve inşaatı sürdürülen duvarın yıkılması için mücadele ediyoruz. Biz, adil ve sürekli bir barış için uğraş veren İsrailli ve Filistinli hareketleri destekliyoruz. Bu nedenle Birleşik Devletlerde’ki savaş karşıtı hareket tarafından yayınlanan uluslararası çağrıya katılıyor ve 20 Mart 2004 tarihindeki eylem gününe davet ediyoruz.
Sosyal, politik, ekonomik, kültürel ve ekolojik hakların ki, kadın ve erkeklerin, bireylesel ya da kollektif olsun kabullenilmesi temelindeki bir Avrupa’ya ulaşmak için her yerde girişimlerde bulunma yükümlülüğünü üstleniyoruz. Adım adım, bütün Avrupa halklarını içine alacak bir örgütlenme (mobilizasyon) süreci geliştirmek zorundayız. Sosyal hareketler tarafından örgütlenen bütün eylemlere katılma ve özellikle sosyal hareketler ile Avrupalı sendika hareketleri tarafından desteklenen bir eylem gününü gerçekleştirme yükümlülüğünü üstleniyoruz.
Bütün sosyal hareketleri, bu örgütlenme (mobilizasyon) dinamiğini, yurttaşların ve halkların hakları ve başka bir Avrupa için eylem günü ve Avrupa Anayasasının ratifiye edileceği tarih olan 9 Mayıs’ta (2004) zirvelendirmeye çağırıyoruz.
Saint-Denis, 16 Kasım 2003