Temmuz-Ağustos 2003 / Juli-August 2003

Avrupa Birliği Temel Haklar Yasa Tasarısı

Giriş

Avrupa'nın halkları, kendi aralarında giderek daha da sıkı bir birlik kurmak suretiyle, ortak değerler üzerinde temellenen barışçı bir geleceği paylaşmaya karar verdiler.

Birlik, tinsel ve ahlâki terekesinin bilincinde olarak, insan onurunun, özgürlüğün, eşitliğin ve dayanışmanın bölünmez ve evrensel değerlerinde temellenir; demokrasi ilkesine ve hukuk devleti ilkesine dayanır. Birlik yurttaşlığını kurumlaştırmak ve bir özgürlük, güvenlik ve adalet uzamı yaratmak suretiyle, kişiyi eyleminin tam ortasına yerleştirir.

Birlik, Avrupa halklarının kültür ve geleneklerinin çeşitliliğine, aynı zamanda da üye devletlerin ulusal kimliklerine ve kendi kamusal güçlerinin ulusal, bölgesel ve yerel düzeydeki örgütlenişine saygı içinde, bu ortak değerlerin korunmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunur; dengeli ve kalıcı bir kalkınmayı desteklemeye çalışır ve kişilerin, malların, hizmetlerin ve sermayenin, aynı zamanda da yerleşme özgürlüğünün serbest dolaşımını sağlar.

Bu amaç için, toplumun evrimi, toplumsal ilerleme ve bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında temel hakların korunmasını, bir yasa içinde daha da görünür kılarak güçlendirmek zorunludur.

İşbu yasa, Topluluk ve Birlik'in yetkilerine ve görevlerine, aynı zamanda da ikinci dereceden olma ilkesine saygı içinde, özellikle anayasal geleneklerden ve üye devletlerin ortak uluslararası mecburiyetlerinden, Avrupa Birliği antlaşması ve topluluk antlaşmalarından, insan hakları ve temel özgürlüklerin korunmasına ilişkin Avrupa Konvansiyonu'ndan, Topluluk ve Avrupa Konseyi tarafından kabul edilmiş toplumsal yasalardan, aynı zamanda da Avrupa Toplulukları Adalet Divanı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarından kaynaklanan hakları yeniden olumlar.

Bu haklardan yararlanılması, başkalarına karşı olduğu kadar insan toplumuna ve gelecek kuşaklara karşı da sorumluluklar ve görevler getirmektedir.

Bunun sonucu olarak, Birlik aşağıda sözcelendirilmiş olan hakları, özgürlükleri ve ilkeleri kabul eder.

I. BÖLÜM
ONUR

Madde 1. İnsan onuru
İnsan onuru çiğnenemez. Saygı duyulmak ve korunmak zorundadır.

Madde 2. Yaşamak hakkı
1. Herkesin yaşamaya hakkı vardır.
2. Hiç kimse ölüm cezasına çarptırılamaz, infaz edilemez.

Madde 3. Kişiliğin bütünlüğü hakkı
1. Herkesin fizik ve zihni bütünlüğüne sahip olmaya hakkı vardır.
2. Hekimlik ve biyolojinin çerçevesi içinde;
- yasanın tanımladığı usullere uygun olarak, ilgili kişinin özgür ve açık rızasına,
- öjenist uygulamaların, özellikle de kişilerin ayıklanması amacını taşıyanlarının yasaklanmasına,
- insan bedeninin ve parçalarının, bu haliyle, bir çıkar kaynağı yapılmasının yasaklanmasına,
- insanlar üzerinde üretici kopyalamanın yasaklanmasına
uyulması özellikle zorunludur.

Madde 4. İşkencenin ve gayrıinsani ya da aşağılayıcı ceza ve muamelelerin yasaklanması
Hiç kimse işkence, ya da gayrıinsani ya da aşağılayıcı cezalara ya da muamelelere tabi tutulamaz.

Madde 5. Köleliğin ve angaryanın yasaklanması
1. Hiç kimse köle durumunda ya da esaret altında tutulamaz.
2. Hiç kimse bir angaryaya ya da mecburi bir işi ifaya zorlanamaz.
3. İnsan ticareti yasaktır.

II. BÖLÜM
ÖZGÜRLÜKLER

Madde 6. Özgürlük ve güvenlik hakkı
Herkesin özgürlük ve güvenliğe hakkı vardır.

Madde 7. Özel ve aile hayatına saygı
Herkes, kendi özel ve aile hayatına, meskenine ve haberleşmelerine saygı duyulma hakkına sahiptir

Madde 8. Kişisel verilerin korunması
1. Herkes kendini ilgilendiren kişisel nitelikli verilerin korunma hakkına sahiptir.
2. Bu veriler, belirli amaçlarla ve ilgili kişinin rızası temelinde ya da yasa tarafından öngörülmüş olan bir başka mesnet gereği, dürüstçe kullanılmak zorundadır. Herkesin kendisi hakkındaki toplanmış verilere erişmek ve bunlarda düzeltme yaptırabilmek hakkı vardır.
3. Bu kurallara uyulması bağımsız bir yetkili merciin denetimine tâbidir.

Madde 9. Evlenmek ve aile kurmak hakkı
Evlenmek hakkı ve bir aile kurmak hakkı, bunun işleyişini düzenleyen ulusal yasalar uyarınca güvenceye alınmıştır.

Madde 10. Düşünce, vicdan ve inanç özgürlüğü
1. Herkes düşünce, vicdan ve inanç özgürlüğü hakkına sahiptir. Bu hak din ya da inanç değiştirme özgürlüğünü, aynı zamanda da dinini ya da inancını bireysel olarak ya da topluca, kamu ya da özel alanlarda, tapınç, eğitim, pratikler ve ayinlerin yerine getirilmesi yoluyla gösterme özgürlüğünü içerir.
2. Savaş aleyhtarlığı hakkı, bunun işleyişini düzenleyen ulusal yasalar uyarınca kabul edilmiştir.

Madde 11. İfade ve haberleşme özgürlüğü
1. Herkes ifade özgürlüğü hakkına sahiptir. Bu hak kanaat özgürlüğünü ve yetkili kamusal mercilerin müdahalesi olabilmeksizin ve ulusal sınırlar düşünülmeksizin haberleri ya da düşünceleri alabilmek ve iletebilmek özgürlüğünü içerir.
2. Medya organlarının özgürlüğü ve bunların çoğulculuğu tanınmıştır.

Madde 12. Toplantı ve biraraya gelme özgürlüğü
1. Herkesin barışçıl toplantı özgürlüğüne ve bütün düzeylerde, öncelikle de siyasi, sendikal ve sivil alanlarda biraraya gelme özgürlüğüne hakkı vardır, bu da herkesin başkalarıyla birlikte sendikalar kurmak ve çıkarlarını savunmak üzere bunlara katılmak hakkını içerir.
2. Birlik düzeyindeki siyasi partiler Birlik yurttaşlarının siyasi istencinin ifadesine katkıda bulunurlar.

Madde 13. Sanat ve bilim özgürlüğü
Sanatlar ve bilimsel araştırma özgürdür. Akademik özgürlükler korunur.

Madde 14. Eğitim hakkı
1. Herkesin eğitime, aynı zamanda da mesleki ve sürekli formasyona erişmeye hakkı vardır.
2. Bu hak mecburi eğitimi parasız olarak izleme imkânını içerir.
3. Demokratik ilkelere saygı içinde eğitim kurumları yaratma özgürlüğü, aynı şekilde ana-babaların çocuklarının eğitim ve yetiştirilmesini kendi dinî, felsefi ve pedagojik inançlarına uygun olarak sağlama hakkı, bunun işleyişini düzenleyen ulusal yasalar uyarınca tanınmıştır.

Madde 15. Meslek özgürlüğü çalışma hakkı
1. Herkesin çalışmaya ve özgürce seçtiği ya da kabul ettiği bir mesleği ifa etmeye hakkı vardır.
2. Birlik'in kadın ya da erkek her yurttaşı bütün üye devletlerde bir iş arama, çalışma, yerleşme ya da hizmetler sunma özgürlüğüne sahiptir.
3. Üçüncü ülkelerin, üye devletlerin toprakları üzzerinde çalışmalarına izin verilen yurttaşlarının Birlik'in kadın ya da erkek yurttaşlarının yararlandıklarıyla eşit çalışma koşullarına sahip olma hakkı vardır.

Madde 16. Girişim özgürlüğü
Girişim özgürlüğü topluluk hukukuna ve ulusal yasa ve uygulamalara uygun olarak kabul edilmiştir.

Madde 17. Mülkiyet hakkı
1. Herkesin yasal yollardan kazandığı varlıkların mülkiyetinden yararlanma, bunları kullanma, bunlarla ilgili tasarrufta bulunma ve bunları miras yoluyla devretme hakkı vardır. Hiç kimse, kamu yararı gerektirmedikçe, bir yasa tarafından öngörülmüş durum ve koşullar ve kaybını en kısa zamanda telafi edecek adil bir tazminat olmaksızın, mülkiyetinden yoksun bırakılamaz.
2. Entelektüel mülkiyet korunmuştur.

Madde 18. Sığınma hakkı
Sığınma hakkı, 28 Temmuz 1951 tarihli Cenevre Konvansiyonu ve sığınmacıların statüsüne ilişkin 31 Ocak 1967 tarihli protokolün kurallarına saygı içinde ve Avrupa Topululuğu'nu kuran antlaşmaya uygun olarak güvenceye alınmıştır.

Madde 19. Uzaklaştırma, sınırdışı etme ve suçluların iadesi durumunda korunma
1. Toplu sınırdışı etmeler yasaklanmıştır.
2. Hiç kimse ölüm cezasına, işkenceye ya da gayrıinsani ya da aşağılayıcı daha başka cezalara uğrama tehlikesine ciddi olarak maruz bulunduğu bir devlete gönderilmek üzere uzaklaştırılamaz, sınır dışı edilemez ya da iade edilemez.

III. BÖLÜM
EŞİTLİK

Madde 20. Hak eşitliği
Herkes hukuki hakları bakımından eşittir.

Madde 21. Ayırımcılığın olamayacağı
1. Özellikle cinsiyete, ırk, renk, etnik ve toplumsal kökenlere, kalıtımsal özelliklere, dil, din ya da inançlara, siyasi kanaatlere ya da her türlü başka kanaatlere, bir ulusal azınlığa aidiyete, servet, doğuş, sakatlık, yaş ya da cinsel eğilime dayanan her türlü ayırımcılık yasaktır.
2. Avrupa Topluluğu'nu kuran antlaşmanın ve Avrupa Birliği antlaşmasının uygulanması alanında ve adı geçen antlaşmaların özel düzenlemelerinden ayrı olarak, milliyetçilik üzerinde temellenen her türlü ayırımcılık yasaktır.

Madde 22. Kültürel, dinî ve dilsel farkılık
Birlik kültürel, dinî ve dilsel farklılığa saygı duyar.

Madde 23. Kadınlar ve erkekler arasında eşitlik
Kadınlar ve erkekler arasındaki eşitlik, istihdam, çalışma ve ücretlendirme de dahil olmak üzere bütün alanlarda sağlanmış olmak zorundadır.
Eşitlik ilkesi, zayıf oranda temsil edilen cinsiyet lehine özgül avantajlar öngören önlemlerin korunmasını ya da kabul edilmesini engellemez.

Madde 24. Çocuğun hakları
1. Çocuklar korunma ve gönençleri için zorunlu olan bakım hakkına sahiptirler. Kanaatlerini özgürce ifade edebilirler. Bu kanaat onları ilgilendiren konularda, yaşları ve olgunlukları işlevinde dikkate alınır.
Çocuklara ilişkin bütün edimlerde, ister kamusal yetkililer tarafından ister özel kurumlar tarafından yerine getirilsinler, çocuğun üstün çıkarı öncelikli olarak dikkate alınmak zorundadır.
2. Her çocuk, anne ve babasıyla düzenli olarak kişisel ilişkilerini ve doğrudan temaslarını, kendisi için yararlı olmadığı haller dışında, sürdürmek hakkına sahiptir.

Madde 25. Yaşlıların hakları
Birlik, yaşlı insanların onurlu ve bağımsız bir hayat sürmek ve toplumsal ve kültürel yaşama katılmak hakkını tanır ve buna saygı gösterir.

Madde 26. Sakatların toplumla bütünleşmesi
Birlik, sakat kişilerin özerkliklerini, toplumsal ve kültürel bütünleşmelerini ve topluluğun yaşamına katılımlarını sağlamayı hedefleyen önlemlerden yararlanma hakkını tanır ve buna saygı duyar.

IV. BÖLÜM
DAYANIŞMA

Madde 27. Emekçilerin işyerinde bilgi edinme ve danışılma hakkı
Emekçilerin ya da temsilcilerinin, topluluk hukuku ve ulusal yasa ve uygulamalarda öngörülmüş bulunan durum ve koşullarda, gereken düzeylerde, en kısa zamanda bilgilenme ve kendilerine danışılma güvencesine sahip olmaları zorunludur.

Madde 28. Toplu pazarlık ve eylem hakkı
Emekçiler ve işverenler ya da herbirinin temsilcisi olan örgütler, topluluk hukukuna ve ulusal yasa ve uygulamalara uygun olarak, gereken düzeylerde toplu anlaşmalar için pazarlık yapmak ve bağıtlamak ve çıkar anlaşmazlığı durumunda, çıkarlarını savunmak için, grev de dahil olmak üzere toplu eylemlere başvurmak hakkına sahiptirler.

Madde 29. İş bulma hizmetlerine erişim hakkı
Herkes, ücretsiz olarak bir iş bulma hizmetine erişim hakkına sahiptir.

Madde 30. Haksız işten çıkarılma durumunda korunma
Her emekçi, topluluk hukuku ve ulusal yasa ve uygulamalara uygun olarak, her türlü haksız işten çıkarılmaya karşı korunma hakkına sahiptir.

Madde 31. Adil ve hakkaniyetli çalışma koşulları
1. Her emekçinin, sağlık, güvenlik ve onuruna saygı duyan çalışma koşullarına hakkı vardır.
2. Her emekçi, azami çalışma süresinin sınırılılığı ile günlük ve haftalık dinlenme dönemleri, aynı şekilde, yıllık ücretli tatil dönemi hakkına sahiptir.

Madde 32. Çocukların çalıştırılmasının yasaklanması, çalışan gençlerin korunması
Çocukların çalıştırılması yasaktır. İşe kabul yaşı, gençler lehine daha uygun kurallardan ayrı olarak ve sınırlı ilgalar dışında, mecburi eğitim döneminin sona erdiği yaşın altında olamaz.
İşe kabul edilen gençler yaşlarına uygun çalışma koşullarından yararlanmak ve ekonomik sömürü ya da güvenliklerine, sağlıklarına, fiziksel, zihni, ahlakî ya da toplumsal gelişmelerine zarar verebilecek ya da eğitimlerini aksatabilecek her türlü işe karşı korunmuş olmak zorundadırlar.

Madde 33. Aile hayatı ve meslek hayatı
1. Ailenin korunması hukuki, ekonomik ve toplumsal düzlemde güvence altına alınmıştır.
2. Aile hayatı ile meslek hayatını uzlaştırabilmek amacıyla, herkes anneliğe bağlı bir gerekçeyle işten çıkarılmaya karşı korunmuş olmak hakkına, aynı şekilde bir çocuğun doğumu ya da evlat edinilmesi ardından ücretli bir annelik tatili ve bir babalık tatili hakkına sahiptir.

Madde 34. Sosyal güvenlik ve sosyal yardım
1. Birlik, annelik, hastalık, iş kazaları, bağımlılık ya da yaşlılık gibi durumlarda, aynı şekilde, işin kaybedilmesi durumunda, topluluk hukuku ve ulusal yasa ve uygulamalarla getirilmiş usuller uyarınca bir koruma sağlayan sosyal güvenlik ve sosyal hizmetler yardımlarına ulaşma hakkını tanır ve buna saygı duyar.
2. Birlik içinde yasal olarak ikamet eden ve yer değiştiren her kişinin, topluluk hukuku ve ulusal yasa ve uygulamalara uygun olarak, sosyal güvenlik yardımlarına ve toplumsal avantajlara hakkı vardır.
3. Birlik, toplumsal dışlanma ve yoksullukla mücadele amacıyla, yeterli maddi kaynaklara sahip olmayan her kişinin, topluluk hukuku ve ulusal yasa ve uygulamalar tarafından getirilmiş usuller uyarınca, onurlu bir yaşamı sağlamaya yönelik bir sosyal yardım ve bir konut yardımından yararlanma hakkını tanır ve buna saygı duyar.

Madde 35. Sağlığın korunması
Herkesin, sağlık konusundaki önleyici tedbirlere erişmeye ve ulusal yasa ve uygulamalarla getirilmiş koşullar altında tıbbi bakımlardan yararlanmaya hakkı vardır. İnsan sağlığının yüksek bir düzeyde korunması Birlik'in bütün politika ve eylemlerinin tanımında ve hayata geçirilmesinde güvenceye alınmıştır.

Madde 36. Genel ekonomik yarar taşıyan servislere erişim
Birlik, Avrupa Topluluğu'nu kuran antlaşmaya uygun olarak, Birlik'in toplumsal ve toprak bağlantısını geliştirmek üzere, ulusal yasa ve uygulamalarda öngörülmüş olduğu şekliyle genel ekonomik yarar taşıyan hizmetlere erişimi tanır ve buna saygı duyar.

Madde 37. Çevrenin korunması
Çevrenin yüksek bir düzeyde korunması ve niteliğinin iyileştirilmesi Birlik politikalarına dahil edilmek ve kalıcı kalkınma ilkesine uygun olarak sağlanmak zorundadır.

Madde 38. Tüketicilerin korunması
Tüketicilerin yüksek bir düzeyde korunması Birlik'in politikaları içinde güvence altına alınmıştır.

V. BÖLÜM
YURTTAŞLIK

Madde 39. Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy vermek ve seçilebilmek hakkı
1. Birlik'in kadın ya da erkek her yurttaşı, ikamet ettiği üye devlette, o devletin kendi yurttaşlarıyla aynı koşullar içinde Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanmak ve seçilebilmek hakkına sahiptir.
2. Avrupa Parlamentosu üyeleri doğrudan, serbest ve gizli genel oyla seçilirler.

Madde 40. Belde seçimlerinde oy vermek ve seçilebilmek hakkı
Birlik'in kadın ya da erkek her yurttaşı, ikamet ettiği üye devlette, o devletin kendi yurttaşlarıyla aynı koşullar içinde belde seçimlerinde oy kullanmak ve seçilebilmek hakkına sahiptir.

Madde 41. İyi bir idareye sahip olmak hakkı
1. Herkesin, işlerinin, tarafsızlıkla, eşitlik içinde ve makul bir süre içinde Birlik kurum ve organlarınca ele alınmasını beklemek ve görmek hakkı vardır.
2. Bu hak öncelikle;
- herkesin, kendisini olumsuz yönde etkileyecek bireysel bir önlem arzusu hilafına alınmazdan önce ilgili mercilerce dinlenilmiş olmak hakkını;
- herkesin kendisini ilgilendiren belgelere, meşru gizlilik çıkarları ve mesleki ve iş sırlarına saygı gösterilmesi koşuluyla erişme hakkını;
- idare için kararlarını hızlandırma mecburiyetini
içermektedir.
3. Herkes, üye devletler hukuklarının ortak genel ilkelerine uygun olarak, kurumlar ya da onların edimcileri tarafından görevlerinin ifası sırasında neden olunan zararların, Topluluk tarafından tazmin edilmesini isteme hakkına sahiptir.
4. Herkes, Birlik kurumlarına antlaşmalarda yer alan dillerden biriyle başvurabilir ve aynı dilde cevaplandırılmak zorundadır.

Madde 42. Belgelere erişmek hakkı
Birlik'in kadın ya da erkek her yurttaşı ya da bir üye devlette ikamet eden ya da yasal mekânı orada bulunan her gerçek ya da tüzel kişi Avrupa Parlamentosu'nun, Konsey'in ve Komisyon'un belgelerine erişmek hakkına sahiptir.

Madde 43. Hakemlik
Birlik'in kadın ya da erkek her yurttaşı ya da bir üye devlette ikamet eden ya da yasal mekânı orada bulunan her gerçek ya da tüzel kişi, topluluk kurumlarının ya da organlarının eylemindeki kötü idare durumuyla ilgili olarak Birlik'in hakemliğine başvurma hakkına sahiptir, yargısal işlevlerinin ifasındaki Adalet Divanı ve Temyiz Mahkemesi bunun dışındadır.

Madde 44. Dilekçe hakkı
Birlik'in kadın ya da erkek her yurttaşı ya da bir üye devlette ikamet eden ya da yasal mekânı orada bulunan her gerçek ya da tüzel kişi, Avrupa Parlamentosu'na dilekçe vermek hakkına sahiptir.

Madde 45. Dolaşım ve ikamet özgürlüğü
1. Birlik'in kadın ya da erkek her yurttaşı üye devletlerin toprakları üzerinde özgürce dolaşmak ve ikamet etmek hakkına sahiptir.
2. Dolaşım ve ikamet özgürlüğü, Avrupa Topluluğu'nu kuran antlaşmaya uygun olarak, bir üye devletin toprağı üstünde yasal olarak ikamet etmekte olan üçüncü ülkeler yurttaşlarına da tanınabilir.

Madde 46. Diplomatik koruma ve konsolosluklarca korunma
Birlik'in her yurttaşı, yurttaşı bulunduğu üye devletin temsil edilmediği bir üçüncü ülke toprağında, her üye devletin diplomatik ve konsolosluk yetkililerinin korumasından, o devletin tabiyetini taşıyanlarla aynı koşullar altında yararlanır.

VI. BÖLÜM
ADALET

Madde 47. Fiili itiraz ve tarafsız mahkemeye erişme hakkı
Birlik hukuku tarafından güvence altına alınmış bulunun hakları ve özgürlükleri çiğnenen herkes, işbu maddede öngörülen koşullara uymak şartıyla bir mahkemeye fiili itirazda bulunmak hakkına sahiptir.
Herkes, davasının, önceden yasayla kurulmuş, bağımsız ve tarafsız bir mahkemede, hakkaniyete uygun şekilde, açık olarak, makul bir süre içinde görülmesi hakkına sahiptir. Herkes, danışmak, kendini savundurmak ve temsil ettirmek imkânına sahiptir.
Yeterli maddi imkânları bulunmayanlara bir yargısal yardım, bu yardımın adalete fiilen erişmede zorunlu olması ölçüsünde sağlanır.

Madde 48. Suçsuzluk karinesi ve savunma hakkı
1. Her sanık, suçluluğu yasal olarak kanıtlanıncaya kadar suçsuz sayılır.
2. Savunma hakkına saygı bütün sanıklar için güvence altına alınmıştır.

Madde 49. Suç ve cezaların yasallık ve oranlılık ilkeleri
1. Hiç kimse, ulusal hukuk ya da uluslararası hukuka göre, işlendiği anda yasaya aykırı bir edim oluşturmayan bir eylem ya da savsaklamadan ötürü mahkûm edilemez. Aynı şekilde, yasaya aykırı edimin işlendiği anda uygulanabilir olandan daha ağır hiçbir ceza verilemez. Eğer, bu yasadışı edimden daha sonra, yasa daha hafif bir cezayı öngörürse, bu ceza uygulanmak zorundadır.
2. İşbu madde, işlendiği anda ulusların tamamı tarafından kabul edilmiş genel ilkelere göre cürüm teşkil eden bir eylem ya da savsaklamadan suçlu bir kişinin yargılanmasına ve cezalandırılmasına engel teşkil etmez.
3. Cezaların ağırlığı, suça kıyasla orantısız olmamak zorundadır.

Madde 50. Aynı suçtan iki kez yargılanmamak ve ceza almamak hakkı
Hiç kimse, Birlik içinde yasaya uygun olarak yapılan kesin bir ceza yargılaması sonunda esasen beraat ettiği ya da mahkûm olduğu bir yasadışı davranış nedeniyle cezai yönden kovuşturulamaz ya da cezalandırılamaz.

VII. BÖLÜM
GENEL HÜKÜMLER

Madde 51. Uygulama alanı
1 İşbu Yasa'nın hükümleri, ikinci dereceden olma ilkesine saygılı olarak, Birlik'in kurum ve organlarına yöneliktir, aynı şekilde, üye devletlere de münhasıran Birlik hukukunu uyguladıklarında seslenmektedir. Bunun sonucu olarak, onlar karşılıklı yetkilerine uygun biçimde, haklara saygı gösterirler, ilkelere uyarlar ve uygulamayı geliştirirler.
2. İşbu Yasa, Topluluk ve Birlik için hiçbir yetki ya da hiçbir yeni görev yaratmaz ve antlaşmalarla tanımlanmış olan yetki ve görevleri değiştirmez.

Madde 52. Güvence altındaki hakların kapsamı
1. İşbu Yasa tarafından tanınan hakların ve özgürlüklerin kullanılmasına getirilecek her türlü sınırlama, yasa ile öngörülmüş olmak ve anılan hak ve özgürlüklerin temel içeriğine saygı göstermek zorundadır. Oranlılık ilkesine saygı içinde, sınırlamalar, ancak zorunluysalar ve Birlik tarafından kabul edilen genel çıkar hedeflerine ya da başkalarının hak ve özgürlüklerini koruma ihtiyacına gerçekten karşılık veriyorlarsa getirilebilirler.
2. İşbu Yasa ile kabul edilen ve temellerini Topluluk antlaşmaları ya da Avrupa Birliği konusundaki antlaşmada bulan haklar, bu antlaşmalar tarafından tanımlanmış koşullar ve sınırlar içinde kullanılır.
3. İşbu Yasa'nın, Avrupa İnsan Hakları ve Tümel Özgürlükleri Koruma Konvansiyonu tarafından güvence altına alınmış bulunan haklara tekabül eden haklar içermesi ölçünde, bunların anlamı ve kapsamı anılan Konvansiyonun onlara kazandırdıkları anlam ve kapsamla aynıdır. Bu hüküm, Birlik hukukunun daha geniş bir koruma sağlaması için bir engel teşkil etmez.

Madde 53. Koruma düzeyi
İşbu Yasa'nın hiçbir hükmü, karşılıklı uygulama alanları içinde, Birlik hukuku, uluslararası hukuk ve Birlik'in, Topluluk'un ya da bütün üye devletlerin taraf oldukları uluslararası konvansiyonlar ve özelikle de Avrupa İnsan Hakları ve Temel Özgürlükleri Koruma Konvansiyonu ile, aynı şekilde, üye devletler anayasaları tarafından kabul edilmiş bulunan insan haklarını ve temel özgürlükleri kısıtlayan ya da sekteye uğratan bir şekilde yorumlanamaz.

Madde 54. Hak suistimalinin yasaklanması
İşbu Yasa'nın hiçbir hükmü, işbu Yasa'da kabul edilmiş bulunan hakların ya da özgürlüklerinin tahribini hedef alan bir faaliyete girişmeye ya da bir edimi gerçekleştirmeye ya da işbu Yasa tarafından öngörülmüş bulunanlardan daha geniş hak ve özgürlükleri sınırlamaya imkân verecek herhangi bir hakkı içerir şekilde yorumlanamaz.

(15 Kasım 2000)