Filmfestival Nürnberg
1 Einleitung / Giriş
vom 19. bis 26. Februar 2003 veranstaltet das Nürnberger InterForum in Zusammenarbeit mit der Stadt Nürnberg das neue „Filmfestival Türkei / Deutschland“ als Fortsetzung der traditionellen „Türkei Filmtage Nürnberg“ und des „InterFilmFestivals Nürnberg“.
Mit der neuen Konzeption, ein Filmfestival ausschließlich den Kinowelten der Türkei und Deutschland zu widmen, erwarten wir eine ergiebige künstlerische Begegnung der beiden Kinokulturen und zugleich einen intensiven Austausch der Kulturgruppen in Deutschland. Im Mittelpunkt des Festivalprogramms stehen aktuelle Filme aus beiden Ländern und filmische Diskussionen verschiedener Themenblöcke.
Das neue Filmfestival wird ein vielfälltiges und reiches Programm haben, das mit Unterstützung der Künstler und Experten eine hohe Resonanz finden dürfte. Einige der in diesem Konzept aufgelisteten Künstler haben Ihre Einladung angenommen und Ihre Zusage erteilt. Das Festival wird am 19. Februar im Festsaal des Künstlerhauses K4 unter der Moderation des Kabarettisten Muhsin Omurca eröffnet.
Das Festivalprogramm besteht aus mehreren Teilbereichen:
Im Programmbereich „Filmlandschaften“ steht eine Auswahl von aktuellen großen Filmen der beiden Länder. Das deutsche Programm wird in Beratung mit Herrn Badewitz und mit dem Filmforum der Berlinale ausgearbeitet.
Im Programmbereich „Interkulturalität im Kino“ werden Filme präsentiert, die die multikulturelle Gesellschaft des jeweiligen Landes diskutieren.
Im Bereich „Literatur & Kino“ sollen wichtige Literaten mit Filmen vorgestellt und Verfilmungen bedeutender Werke diskutiert werden.
Eine kleine Retrospektive ist dem Dokumentarfilmregisseur Can Dündar gewidmet, der auch als Ehrengast an den Filmgesprächen teilnehmen wird.
Der Wettbewerb für Kurz & Dokumentarfilme ist ausschließlich den Filmen gewidmet, die in Zusammenarbeit von Deutschen und Türken entstanden sind oder die Multikulturalität diskutieren. Dieser Wettbewerb wird seit 1995 in Nürnberg veranstaltet und dient zur Entdeckung neuer Talente aus dem deutsch-türkischen Kreis.
Als Veranstalter hat InterForum bisher verschiedene Großprojekte mit der gleichen Zielsetzung produziert und diese sehr erfolgreich durchgeführt, die auch eine bundesweite Beachtung fanden. In diesem Kontext können die langjährigen Nürnberger Türkei-Filmtage genannt werden, die nach Meinung von türkischen Filmexperten das wichtigste türkische Filmfestival im Ausland sind.
Als Veranstaltungspartner wird die Stadt Nürnberg das Festival sowohl finanziell als auch personell und materiell unterstützen.
Das Festivalzentrum wird im Künstlerhaus-Komplex K4 sein, in dem vier verschiedene Räumlichkeiten zur Verfügung stehen. Darüberhinaus werden einige Filme in dem Multiplex-Kino CineCitta präsentiert werden.
Alle türkischen Filme werden deutsch untertitelt präsentiert. Es wird angestrebt, alle Filme aus Deutschland mit türkischer oder zumindest mit englischer Untertitelung zu präsentieren.
Alle Filmgespräche werden mit Simultanübersetzungen in beiden Sprachen abgehalten.
Nürnberg’de bulunan InterForum kuruluşu 19 26 Şubat 2003 tarihleri arasında Nürnberg Belediyesiyle işbirliğiyle, eski „Nürnberg Türkiye Sinema Günleri“ ve „InterFilmFestival Nürnberg“in devamı olarak yeni „Türkiye / Almanya Film Festivali“ni gerçekleştirmektedir.
Türkiye ve Almanya sinemasını biraraya getiren yeni festival konseptiyle her iki ülkenin sinema sanatının verimli bir ortamda buluşturulması amaçlanırken, Almanya’daki farklı kültür grupları arasındaki alışverişin de yoğunlaştırması hedefleniyor. Bu bağlamda festival programının odağında her iki ülkeden sinema sanatının son örnekleri ve değişik konuların sinema sanatı bağlamında işlenmesi yer alıyor.
Film Festivali’nin yeni konseptinin, katılan sanatçılar ve uzmanlar sayesinde çok yönlü ve zengin bir içeriğe kavuşacağını ve olumlu bir yankı doğuracağına inanıyoruz. Festival konseptinde anılan sanatçı ve uzmanların önemli bir bölümü, davetimizi kabul ederek, etkinliğin başarısı için önemli bir katkı sağlamışlardır. Festivalimiz, 19 Şubat 2003 tarihinde, Nürnberg’de Künstlerhaus K 4’te, kabareci Muhsin Omurca’nın sunumuyla açılacaktır.
Festival programı çeşitli bölümlerden oluşmaktadır:
„Sinema Dünyaları“ bölümünde, Türkiye ve Almanya sinemalarının önemli güncel filmleri gösterilecektir. Türkiye bölümünde son yılların seçkin sinema yönetmenlerinin yapıtlarına yer verilirken, bu filmlerin Almanya’da henüz vizyon görmemiş olmasına dikkat edilmiştir. „Aktüel Alman Sineması“ bölümü, Uluslararası Hof Film Festivali yöneticisi Sayın Badewitz ve Uluslararası Berlin Film Festivali kapsamındaki Forum Junges Film’in katkılarıyla gerçekleşecektir.
„Sinemada Çokkültürlülük“ bölümü her iki ülkenin zengin çokkültürlü yapısını işleyen filmlerden oluşmaktadır.
Türk ve Alman edebiyatının önemli isimlerini konu alan ve onların eserlerinden beyazperdeye uyarlanan yapımlar „Edebiyat ve Sinema“ başlığı altında izleyicilerle bulaşacaktır.
Belgesel film yönetmeni ve gazeteci Can Dündar’a ayrılan küçük bir retrospektif, sanatçının bir dizi filmini içeriyor. Can Dündar festivalin onur konuğu olarak sinemaseverlerle çeşitli söyleşilerde bulunacak.
Kısa ve Belgesel Film Yarışması’na katılan filmlerin tümü, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli genç sinemacıların ve filmlerinde en geniş anlamıyla çokkültürlülüğü işleyen Alman yönetmenlerin eserlerinden oluşmaktadır. 1995 yılından bu yana Nürnberg’de düzenlenen yarışma, „Türk-Alman“ genç yeteneklerin ortaya çıkarılmasına hizmet etmektedir.Bunların ilkleri arasında Fatih Akın ve Ayşe Polat gibi yönetmenlerimiz bulunmaktadır.
Festivalin düzenleyicisi InterForum’un, kültürlerarası diyaloğa hizmet eden ve başarıyla gerçekleştirdiği çeşitli büyük projeleri, Almanya çapında da büyük ilgi toplamıştır. Bu bağlamda örnek olarak verilebilecek „Nürnberg Türkiye Sinema Günleri“, Türkiye’deki sinema uzmanlarınca, Türkiye dışındaki en önemli Türkiye Film Günleri olarak değerlendirilmektedir.
Nürnberg Belediyesi etkinliğin ortak düzenleyicisi olarak festivale gerek maddi gerekse personel ve altyapı desteği sağlamaktadır. Festival merkezi, geniş bir altyapıya sahip Künstlerhaus K 4 kompleksinde yer alıyor. Bir dizi film gösterimi ise ayrıca CineCitta multiplex kompleksinde gerçekleştirilecektir.
Türkiye yapımı bütün filmler Almanca altyazıyla gösterilecektir. Alman yapımı filmlerin de Türkçe ya da İngilizce altyazıyla gösterilmesi hedeflenmektedir.
Festival kapsamında düzenlenen tüm söyleşiler Türkçe ve Almanca simultan çevrilecektir.
2 Filmlandschaften / Sinema Dünyaları
2.1 Das neue türkische Kino / Aktüel Türkiye Sineması
Bereits zugesagte Filme / Kesinleşen Filmler:
Abdülhamit Düşerken (Der Fall Abdülhamits) Ziya Öztan, 2003
Abuzer Kadayıf Tunç Başaran, 2001
Dar Alanda Kısa Paslaşmalar
(Kurze Pässe auf engem Raum) Serdar Akar, 2000
Herkes Kendi Evinde
(Weit Weg von Zuhause) Semih Kaplanoğlu, 2001
İtiraf (Bekenntnis) Zeki Demirkubuz, 2002
Kaç Para Kaç (Jagd nach Geld) Reha Erdem, 2000
Maruf Serdar Akar, 2001
Yazgı (Schicksal) Zeki Demirkubuz, 2002
Eingeladene Filme / Davet Edilen Filmler (Antwort steht noch aus / yanıt bekleniyor)
Banka (Die Bank), Sinan Çetin, 2003
Romantik Sinan Çetin, 2003
Uzak (Weit) Nuri Bilge Ceylan, 2003
Hayal Kurma Dersleri
(Lektionen über Träumen) Yavuz Özkan, 2003
2.2 Deutschlands neue Filmlandschaft / Aktüel Almanya Sineması
Das Programm für diesen Bereich ist zur Zeit in Bearbeitung und wird in Beratung mit Herrn Badewitz, Festivalleiter der Internationalen Hofer Filmtage, erstellt.
Die Filme können erst Mitte Dezember bekanntgegeben werden.
Bu bölümün programı henüz tasarım aşamasında olup, Uluslararası Hof Film Festivali yöneticisi Heinz Badewitz’in katkılarıyla gerçekleşecektir.
Kesinleşen filmler aralık ayında açıklanacaktır.
3 Interkulturelles Kino / Sinemada Çok Kültürlülük
3.1 Die multikulturelle Türkei im Kino / Çok Kültürlü Türkiye
Büyük Adam, Küçük Aşk (Hejar) Handan İpekci, 2001
Fotoğraf (Das Foto) Kazım Öz, 2001
Gönlümdeki Köşk Olmasa (Das Haus der Herzen) Elisabeth Reigard, 2002
Salkım Hanım’in Taneleri (Salkım Hanım’s Diamanten) Tomris Giritlioğlu, 2000
Dokumentarfilme / Belgeseller:
Mübadele / Der Austausch (Dokumentarfilm, 2003, Osman Okkan-ARTE)
Nacht der Schande: 6/7. September, 1955 / Utanç Gecesi: 6/7 Eylül 1955, C. Dündar
3.2 „deutschtürkische“ Filme „made in Germany“ / „Alman malı“ Alman-Türk filmleri
3.2.1 Spielfilme / Sinema Filmleri
Solino, Fatih Akın, 2002
Elefantenherz (Fil Yürekli), Züli Aladağ, 2002
Karamuk, Sülbiye Günar, 2002
Gott ist tot (Tanrı Öldü), Kadir Sözen, 2002
3.2.2 Kurz & Kısa Wettbewerb / Yarışma
Der Wettbewerb ist für die Kurzfilme ausgeschrieben, die durch eine deutsch-türkische Produktion/Team entstanden sind. Näheres auf www.interforum.net/filmfestival
Kısa Film Yarışması’na Almanya’dan Türkiye kökenli kısa filmciler ya da diğer uluslardan, çokkültürlü konuları işleyen kısa filmciler katılabilir. Ayrıntılı bilgi: www.interforum.net/filmfestival
3.2.3 Dokumentarfilme / Belgeseller Wettbewerb -Yarışma
Der Wettbewerb ist für die Dokumentarfilme ausgeschrieben, die durch eine deutsch-türkische Produktion/Team entstanden sind. Näheres auf www.interforum.net/filmfestival
Belgesel Film Yarışması’na Almanya’dan Türkiye kökenli belgesel filmciler ya da diğer uluslardan, çokkültürlü konuları işleyen belgesel filmciler katılabilir. Ayrıntılı bilgi: www.interforum.net/filmfestival
4 Literatur und Kino / Edebiyat ve Sinema
4.1 TR: Nazim Hikmet Dokumentarfilm von Can Dündar Belgeseli, 120 Min.
4.2 D: „Die Manns Ein Jahrhunderroman“ / „Mann Ailesi Yüzyılın Romanı“
R: Heinrich Breloer, 2002
4.3 TR: Yaşar Kemal Dokumentarfilm von Osman Okkan Belgeseli
4.4 TR: Yer Demir Gök Bakır / Eisen Erde, Kupfer Himmel
(R: Zülfü Livaneli, Buch/Roman: Yaşar Kemal)
4.5 D: Gruppenbild mit Dame / Hanımefendiyle Toplu Fotoğraf
(R: Aleksander Petrovic, Buch/Roman: Heinrich Böll)
5 Can Dündar - Rückschau Toplu Gösterim
Can Dündar wird Gast des Filmfestivals sein und seine Filme mit dem Publikum diskutieren.
Can Dündar festival konuğu olarak izleyicilerle söyleşilerde bulunacaktır.
5.1 Sarı Zeybek (über Mustafa Kemal Atatürk)
5.2 Nazım Hikmet
5.3 Fenerbahçe -Bahçeli Fener
5.4 Ahmet Kaya
5.5 Nacht der Schande: 6/7. September, 1955 / Utanç Gecesi: 6/7 Eylül 1955
6 Workshops bzw. Filmgespräche / Seminerler ve Söyleşiler
6.1 Zur Entstehung von Fremden im Kino / Sinemada „Yabancı“nın Oluşumu
Von Martina Priessner
6.2 Sein und Nicht Sein Die Existenz / Olmak ya da Olmamakla Varolmak
Prof. Dr. Sargut Sölçün von der Universität Essen diskutiert das Thema mit den Filmen
Essen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sargut Sölçün konuyu şu filmlerle tartışıyor
- Otobüs / Der Bus, Türkei / Schweden, 1976
- Die innere Sicherheit / İç Güvenlik, Deutschland, 2001
6.3 Muhsin Bey Eine filmische Analyse / Bir film analizi
Fatih Akın analysiert den türkischen Klassiker „Muhsin Bey“.
Fatih Akın Türk sinemasının bir klasiği olan „Muhsin Bey“i çözümlüyor.
7 Festivalgäste / Festival konukları
7.1 Aus der Türkei / Türkiye’den
Tarık Akan, Schauspieler (Abdülhamit Düşerken) zugesagt / kesinleşti
Serdar Akar, Regisseur (Dar alanda kısa paslaşmalar, Maruf) zugesagt / kesinleşti
Meltem Cumbul, Schauspielerin (Maruf, Propaganda) zugesagt / kesinleşti
Sinan Çetin, Regisseur (Propaganda, Komser Şekspir) zugesagt / kesinleşti
Can Dündar, Regisseur, Journalist (Sarı Zeybek, Nazim Hikmet) zugesagt / kesinleşti
Handan İpekci, Regisseurin (Büyük adam, küçük aşk) zugesagt / kesinleşti
Serra Yılmaz, Schauspielerin (Dokuz) zugesagt / kesinleşti
Ziya Öztan, Regisseur (Abdülhamit Düşerken) zugesagt / kesinleşti
Tunç Başaran, Regisseur (Abuzer Kadayıf) zugesagt / kesinleşti
Reis Çelik: Fotoausstellung / Resim Sergisi zugesagt / kesinleşti
Anadolu’dan Son Gölgeler / Die letzten Schatten aus Anatolien
7.2 Aus Deutschland / Almanya’dan
Götz George (Gott ist tot) eingeladen / davet edildi
Fatih Akın, Regisseur (Solino) zugesagt / kesinleşti
Moritz Bleibtreu, Schauspieler (Solino) zugesagt / kesinleşti
Kadir Sözen, Regisseur (Gott ist tot) zugesagt / kesinleşti
Züli Aladağ, Regisseur (Elefantenherz) zugesagt / kesinleşti
Neco Çelik, Regisseur (Alltag) zugesagt / kesinleşti
Sülbiye Günar, Regisseurin (Karamuk) zugesagt / kesinleşti
Muhsin Omurca, Kabarettist zugesagt / kesinleşti
Weitere Gäste, abhängig von der Programmgestaltung des Bereiches „das neue deutsche Kino“, werden zum Filmfestival eingeladen.
„Yeni Alman Sineması“ programı çerçevesinde festivale yeni konuklar eklenecektir.
Alle Regisseure des Wettbewerbs für Kurz und Dokumentarfilme sind zum Filmfestival eingeladen.
Kısa ve Belgesel Film Yarışması’na katılan tüm yönetmenler festivale davet edilmiştir.
8 Festival in Zahlen / Sayılar - istatistikler
Spielfilme aus der Türkei 15 Türkiye’den sinema filmleri
Spielfilme aus Deutschland 12 Almanya’dan sinema filmleri
Dokumentarfilme aus Deutschland 8 Almanya’dan belgeseller
Dokumentarfilme aus der Türkei 4 Türkiye’den belgeseller
Kurzfilme aus Deutschland 10 Almanya’dan kısa filmler
Kurzfilme aus der Türkei 5 Türkiye’den kısa filmler
Gäste aus der Türkei 20, erwartet Türkiye’den konuklar
Gäste aus Deutschland 50, erwartet Almanya’dan konuklar
Dauer des Festivals 8 Tage / Gün Festival süresi
Workshops 3 Workshop sayısı
Podiumsdiskussionen 3 Paneller
Gespräche mit KünstlerInnen 25 Sanatçılarla söyleşiler
Erwartetes Publikum 5.000 Beklenen seyirci sayısı
9 Kontakte / Ilişki adresleri
Veranstalter / Düzenleyen:
InterForum Kunst & Kultur in Kooperation mit der Stadt Nürnberg
InterForum- kültür ve sanat kuruluşu ve Nürnberg Belediyesi
Festivalbüro
c/o InterForum
Rothenburger Str. 106, 90439 Nürnberg
Tel: +49.911.929 65 - 60, Fax: - 61
festival@interforum.net www.interforum.net
Verantwortliche Personen / Sorumlu Kişiler:
Festivalleitung / Festival Yöneticisi Adil Kaya
Stadt Nürnberg / Nürnberg Belediyesi Jürgen Markwirth
Wettbewerb / Yarışma Tuncay Kulaoğlu
Interkulturalität im Kino / Sinemada Çok Kültürlülük (D) Tuncay Kulaoğlu
Interkulturalität im Kino / Sinemada Çok Kültürlülük (TR) Ayten Akyıldız-İlterli
Filmlandschaften / Sinema Dünyaları (D) Tuncay Kulaoğlu
Filmlandschaften / Sinema Dünyaları (TR) Ayten Akyıldız-İlterli
Can Dündar Rückschau / Retrospektif Ayten Akyıldız-İlterli
Workshops / Seminerler Christiane Schleindl
Filmgespräche / Söyleşiler Stefan Grosse-Grollmann
Übersetzungen / Çeviri Çiğdem Özdemir
Public Relations Bülent Bayraktar / anoris
Berater / Danışmanlar
Heinz Badewitz Filmlandschaften / Sinema Dünyaları (D)
Jochen Schmoldt Literatur im Kino / Sinema ve Edebiyat (D)
Hilmi Etikan Kurz- und Dokumentarfilmprogramm / Kısa ve Belgesel Programı (TR)
|