6 Yıl Özgür Radyo Kassel

1997 yılından bu yana Kassel’de ticarî amacı olmayan bir radyo yayın yapıyor: Freies Radio Kassel – yani, Özgür Radyo Kassel. ÖRK, Hesse Eyaleti Özel Radyo ve Televizyonlar Üstkurulu tarafından teşvik
edilen “Ticarî Amaçlı Olmayan Yerel Radyo Yayınları” programına dahil. Radyo sayısızdernek, girişim ve kişiler tarafından taşınıyor. Burada Kassel kentinde yaşayan yurttaşlar radyo programı yapıyorlar. Hem de başarılı bir şekilde!
Radyonun en fazla dinlenen programlarından bir tanesi hiç kuşkusuz, Pazartesi’den Cuma’ya kadar her gün saat 16:00 ila 17:00 arası Türkçe yayın yapan ve çeşitli aktüel konuların ele alındığı Özgür Radyo Magazin programı. Haber ve söyleşilerin yanısıra, etkinlikler, toplantı haberleri ve müzik, program içerisinde yer alıyor. Ayrıca siyasî ve toplumsal sorunlar detaylı bir şekilde ele alınmakta.

Özgür Radyo son altı yıl içerisinde Kassel’deki Türkiyelilerin merkezî bilgi kaynağı haline geldi. Radyo bir çok Türkiyeli için, bölgesel ve yerel gelişmeler hakkında ana dilinde haber alabildiği bir kaynak anlamını taşıyor. Özgür Radyo bunun yanısıra – özellikle Türkiyelileri ilgilendirmesi durumunda – federal ve eyalet düzeyindeki gelişmeleri ele almakta. Gerçi Türkçe basın ve televizyon programları da arada sırada Almanya’daki gelişmelerden söz ediyorlar, ancak emeklilik reformu veya eğitim politikası gibi konuları bu organlarda bulmak hemen hemen olanaksız gibi. Özgür Radyo bu şekilde bir enformasyon açığını kapatıyor ve varolan medya aaçları arasında önemli br fonksiyonu üstleniyor.

Özgür Radyo’nun sosyal ve kültürel işlevi

Freie Radio Kassel, sürekli Türkçe yayınları programına alırken, bütünleşme ve komünikasyonu teşvik etme arzusu ile hareket ediyordu. Görüldüğü kadarıyla bu arzuları gerçekleşmiş durumda. Özgür Radyo, yayınları ile farklı toplumsal katmanlardan dinleyicileri bir araya getiriyor, kültürler arasında bir ilişkiyi sağlıyor ve farklı yaşam şekilleri ile gelenekler için anlayışı teşvik ediyor. Yayınların temel amaçlarından bir tanesi, Kassel’de yaşayan özellikle ikinci ve üçüncü kuşaktan Türkiyeli gençlerin, içinde yaşadıkları toplumla bütünleşmelerini sağlamak. Bununla birlikte, Türkiyeli gençler arasında son dönemlerde giderek artan milliyetçi ve köktendinci yaklaşımlara karşı bir alternatif geliştirmek, Radyo yapıcılarının hedefleri arasında yer alıyor. Türkiye, Almanya ve diğer ülke kökenli gençlerin birlikte hazırladıkları yayınlar, Özgür Radyo’nun bu hedeflere yakınlaşmasını sağlıyor.

Radyoya gelen telefonlar, mektuplar ve düzenlenen bir anket sonucunda, Özgür Radyo’nun Kassel’de yaşayan Türkiyelilerin üçte biri tarafından sürekli izlendiği tespit edilmiş. Radyonun en çok dinlendiği mahalle ise, Kassel’de göçmenlerin çok yoğun bir şekilde yaşadıkları Nordstadt mahallesi. Örneğin, radyo yayınlarına telefon ile katılım en fazla bu mahalleden olmakta. Bu nedenle radyo yapıcıları şimdi bu mahallede merkezi olan ve oradan yayın yapacak olan bir “Nordstadt Radio” projesi üzerine çalışmaktalar. Böylelikle ilk defa bir Mahalle Radyosu yayına girmiş olacak.

Özgür Radyo’nun yayınlarını internet üzerinden de izlemek olanaklı. Özgür Radyo’yu www.ozgur-radyo.de adresinden bulabilirsiniz.

Özgür Radyo Kassel Türkçe yayınlarının sürekliliğini fahrî olarak çalışan bir grup Türkiyeli güvence altına almakta. Ancak asıl yükü altı yıldan beri gazeteci Talat Kaya çekiyor. Özgür Radyo’yu ve hedeflerini Talat Kaya’ya sorduk:
Talat Kaya: Özgür Radyo Kassel Kassel, Almanya ve dünyadaki haberler, Olaylar, Kültür, Sanat, Kadın, Spor, İstekler programlarıyla Kassel´de yaşayan Türkiyelilerin sesi olma iddiasıyla yola çıktı. İnsanlarımız çanak antenli televizyon yayınlarıyla yüzünü Türkiye´ye dönerek; yaşadığı ülke Almanya'daki olaylardan ve gelişmelerden bi haber durumda yaşıyorlar. Türkçe yayınlarımızla, insanlarımızı yaşamlarını geçirdikleri Almanya´nın gündemine kazanmak iddiasındayız. Radyomuz yılmadan, istikrarlı, yaptığı işi ciddiye alarak; küçümsenemeyecek bir dinleyici kitlesi yarattı. Özgür Radyo Kassel bugün geniş bir izleyici kitlesi tarafından dinleniyor. Özgür Radyo Kassel bu dinleyici kitlesine taraf olduğunu unutmadan, habercilikte yorumu yorum yapması gereken insanlara bırakan; dinleyicilerini ciddiye alan çizgisiyle ulaştı. Kendisi çalıp kendisi oynamak yerine, insanlarımızla birlikte oynamayı seçti.
Hiçbir şey bitmiş değil. Çabalarımız devam ediyor. İnsanlığa, insanlığın değerlerine aşık, yaptığı işi ve hayatı ciddiye alan herkesle çalışmak istiyoruz. Onların bizlere ellerini uzatmasını bekliyoruz.

Kozmopolit Dergisi Özgür Radyo Kassel’e daha nice altı yıllar diler.

Tüm yazı ve çeviriler kullanılabilir. Dergimizin kaynak olarak gösterilmesi rica olunur.
Alle Beiträge und Übersetzungen können übernommen werden. Hinweis auf unsere Seite wird gebeten.