Pop Up Window

8 Eylül 2007: »Zengin ülkenin yoksulları« Bilirsiniz, Bertolt Brecht’in kaleminden çıkmadır: »... ve yoksul adam zengin adama dedi ki: Ben yoksul olmasaydım, sen zengin olamazdın!«. Devamı»
1 Eylül 2007: »1 Eylül yeniden« Bugün, Alman barış hareketinin geleneksel eylem gününün 50. yıldönümü. Devamı»
25 August 2007: »Kriz ve kriz (3)«
18 Ağustos 2007: »Kriz ve kriz (2)«
4 Ağustos 2007: »Kriz ve kriz (I)« TBMM’nde bugün milletvekili yemin töreni yapılacak. Milletvekilleri 12 Eylül cuntasının dikte ettiği antidemokratik anayasaya göre yemin ettikten sonra »olağan« görevlerine başlayacaklar. Devamı»
21 Temmuz 2007: »Seçim krizi çözecek mi?« Artık engellenemeyeceği kesin olan 22 Temmuz seçimleri, Türkiye’nin kaderini belirleyecek yola girmiş durumda. Ancak, her açıdan Türkiye için bir »son fırsat« olarak görülmesi gereken bu seçimlerin, ülkenin içinde bulunduğu derin krizi çözebilir beklentisi yanıltıcı olacaktır. Devamı»
14 Temmuz 2007: »Statükocular çözüm üretemez!« Nerede okuduğumu tam hatırlayamıyorum, ama »DTP adaylarının seçilme şansının az olduğu yerlerde AKP’ye oy verilmeli« çizgisinde bir yaklaşım dikkatimi çekti. Devamı»
7 Temmuz 2007: »Kin ve nefret« Dil düşüncemizin aynasıdır derler. Türkiye’deki seçim meydanlarında, medyada, hatta internetteki tartışma gruplarında söylenenlere ve yazılanlara bakınca, insandan ve akıldan umut kesmemek olanaksız gibi. Devamı»
30 Haziran 2007: »Savaş partileri ve barış elçileri« Okuduğum kadarıyla son sözleri »...önce barış diyeceğiz« olmuş. Her ölüm zamansızdır elbette, ama son sözü »barış« olan ölümler enderdir. Devamı»
23 Haziran 2007: »Demokratik refleks« (...) Şimdi acil olan, Avrupa’daki Türkiye kökenlilerin gündemini belirleyen konulara değinmektir. Devamı»
9 Haziran 2007: »Kürtler zoru başarmalıdır« Yazılarımı okuyanlar bilir. Genellikle Avrupa ve dünya gündemindeki konulara değinmeye çalışırım. Devamı»
2 Haziran 2007: »Gayrimeşru dünya hükümeti« Dünya egemenleri Şansölye Merkel’in başkanlığı altında, 120 milyon Avro harcanarak bir kale haline getirilmiş olan Heilingendamm’da bir araya geliyorlar. Devamı»
26 Mayıs 2007: »Düşünce terörizmi« Federal Parlamento’daki Sol Parti meclis grubu eşbaşkanı Oskar Lafontaine bir televizyon programında, şiddetin hukuk dışı bir biçimde kullanılması nedeniyle Bush ve Blair’in terörist sayılması gerekir deyince, politik arenada kıyamet koptu. Devamı»
19 Mayıs 2007: »Kürtlere meclis yolu kapatılırsa...« Türkiye’deki askerî vesayet rejimi içinde bulunduğu krizi çözmek için tek yolu imha ve inkâr politikasını derinleştirmekte görüyor. Devamı»
12 Mayıs 2007: »Hepimiz teröristiz!« Türkçe okuyup yazabilen bir Alman arkadaşım, geçen Pazartesi günü »Hürriyet« gazetesinde çıkan bir haberi okuduktan sonra beni aramıştı. Telefonda, haberi okuduğunda dehşete düştüğünü söylüyordu. Devamı»
10 Mayıs 2007: »Uçurumun kenarında« Türkiye’nin yeni krizinin arka planı üzerine. »Sosyalizm« dergisinden. Devamı»
28 Nisan 2007: »Sulandırılan hukuk« Federal Kabine »transparan insana« ulaşmak için yeni bir adım daha attı. Perşembe günü sosyaldemokratlar ve muhafazakârlar, polisin acil durumlarda Almanya’da yaşayan her insanın bilgilerine tek bir tuşla ulaşabilmesini karar altına aldılar. Devamı»
21 Nisan 2007: »20 yaşında açlıktan öldü!« Speyer, İ.Ö. 10.Yüzyıl’da kurulan ve yedi Alman kayserinin mezarını barındıran roman mimarîsinde inşa edilmiş dünyanın en büyük katedraline sahip, tarihî bir Alman kenti. Devamı»
13 Nisan 2007: »Sıra beyaz Almanlarda« Haklı çıkmak pek bir işe yaramıyor. Göçmen örgütleri onyıllardan beri sürekli olarak uyarıyorlardı: »Göçmenlerin haklardan mahrum tutulması, demokrasinin bir ayıbıdır. Göçmenler üzerinde uygulananlar, daha sonra çoğunluk toplumuna da uygulanacaktır«diye. Devamı»
6 Nisan 2007: »Paskalya Yürüyüşleri« Aslında bugün, Avrupa’daki bazı Türkiye kökenli parlamenterlerin Kuzey Kıbrıs’a yaptıkları ziyaret ile tekrar gündeme gelen devlet yanlısı »lobicilik« faaliyetlerine değinmek istiyordum. Devamı»
30 Mart 2007: »Neoliberalizmin manevra kitlesi« Almanya’daki sorumlu politika, 1955 yılında İtalya ile ilk »İşçi Mübadele Antlaşmasını« imzaladığında, sermayenin işgücü açığını tatmin etmekten başka bir şey düşünmediğinden, bu adımın sonraki yıllarda nelere mal olabileceğini hiç hesaplamamıştı. Devamı»
24 Mart 2007: »Evropa’da bir doğum günü« Tanrılar tanrısı Zeus’un boğa kılığında Girit’e kaçırarak iğfal ettiği Finike prensesi Evropa’nın adını taşıyan yaşlı kıta, tarihinde hep kanlı, tecavüzlü, zorbalı günler yaşadı. Ama aynı şekilde, sanki Yunan mitolojisindeki hikâyenin intikamını almak ister gibi, dünya halklarına da milyonlarca kez ölümü, sömürüyü, tecavüzü ve emperyalizmi tattırdı. Devamı»
10 Mart 2007: »Alman solu ve Avrupa Birliği« Yeni bir birleşik parti oluşturma süreci içerisinde olan Almanya politik solu, Almanya’nın AB Dönem Başkanlığı sürecini, Avrupa politikalarına sosyal, demokratik, ekolojik ve barışçıl bir yön verme uğraşları için kullanmak istiyor. Devamı»
3 Mart 2007: »RAF’li Klar ve muhafazakârların hiddeti« Eski »Kızıl Ordu Fraksiyonu« RAF üyesi Christian Klar’ın 13 Ocak 2007 tarihinde Junge Welt gazetesi tarafından düzenlenen »Rosa Lüksemburg Konferansı«na gönderdiği bir selamlama mesajı, Alman medyasında aniden bir histeriye yol açtı. Devamı»
24 Şubat 2007: »Guantánamo ve Alman ırkçılığı« Alman basınını takip edenler, Murat Kurnaz olayının tam bir komedyaya dönüştüğü hissine kapılabilirler. Geçen Perşembe günü toplanan Federal Parlamento BND Araştırma Komisyonu, Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın üst düzey yöneticilerinin ifadelerini dinledi. Devamı» Murat Cakir
»Asker, yolculuk nereye?« Türkiye’nin yeni krizinin tehlikeleri üzerine. Murat Çakır’ın »Sozialismus« dergisinde yayımlanan bir yazısı. Devamı»
17 Şubat 2007: »Falcıdan terör avcısı olursa« Perşembe günü ajanslar tam mizah dergilerine konu olacak cinsten bir haber geçtiler. Çarşamba akşamı Çek gizli servisi Prag havalimanına bir terör saldırısı yapılacağı ihbarını alınca, havalimanı panzerler ve özel tim elemanları tarafından abluka altına alınır. Tabii saldırı falan olmaz. Devamı»
10 Şubat 2007: »Şahinler gene Münih’te« Dün başlayan »Münih Güvenlik Konferansı« her yıl olduğu gibi uluslararası şahinleri bir araya getirdi. Çeşitli ülkelerin dışişleri ve savunma bakanları, önde gelen silah tekellerinin temsilcileri ve lobiciler »uluslararası güvenlik« başlığı altında yeni savaş planlarını ve militarist işbirliğini görüşüyorlar. Devamı»
»Sireli inger. Anmoranali Pragem Hrant! – Sevgili arkadaş, unutulmaz dost Hrant!« Garabet Demirciyan’ın Hrant Dink’in ardından yazdığı duygu yüklü bir mektup. Devamı»
3 Şubat 2007: »Pamuk ve Almanya ziyareti« Orhan Pamuk’un Alman Pen’inin davetlisi olarak yapacağı Almanya ziyaretini iptal etmesi, Almanya’daki politikacıların tepkisini çekti. Bir çok ünlü politikacı, Türkiye’nin ülkede yaşayan aydınların yaşamını koruması gerektiğini söyleyerek, ortaçağ zihniyetini yansıtan 301. maddenin kaldırılmasını istedi. Devamı »
27 Ocak 2007: »Doğumu: 1954 – Ölümü: 1915« Hrant Dink’in öldürüldüğü haberini aldığımda, Kadıköy’de Versus Yayınevi’nde toplantıdaydım. Hepimiz şok olmuştuk. Kanım donmuş, beynim uğulduyordu. Apar topar »Agos«a koştuk hepimiz. İçimi kaplayan hüzün, daha sonra Taksim’den başlayan protesto yürüyüşüne katıldığımda, derin bir öfkeye dönüştü. Hemen herkes aynı görüşteydi: bu, faili belli bir politik cinayettir. Devamı»
20 Ocak 2007: »Yok öyle, burası Türkiye!« Rosa Lüksemburg Vakfı iki yıldan bu yana DİSK’e bağlı Gıda-İş sendikasının bir projesini destekliyor. Proje kapsamında yapılan çalışmalar, özellikle sendikalı ve sendikasız emekçilerin Türkiye’nin AB üyelik süreci üzerine düşünceleri hakkında yürütülen bir saha araştırması son derece ilgi çekici gerçeklerin gün yüzüne çıkmasına vesile oldu. Ama... Devamı»
11 - 13 Ocak 2007: »Soykırım tartışmaları ve Alman solunun politikası« İnsanlık tarihi trajedilerle doludur: Anadolu Trajedisi bunlardan biridir: Türk, Yunan, Kürt ve Ermeni halklarının trajedesi. Yüzyıllarca komşu, akraba olmuşlar, ama gene de birbirlerine düşman edilmişler. Mülkiyete dayalı bir hukuk ve emperyal çıkarlar için, geçen yüzyılın oluşmakta olan ulusal devletlerinin kurbanları olarak katledilmişlerdir. Devamı»
6 Ocak 2007: »Almanya’da işsizlik azalıyor mu?«
Geçen Çarşamba günü Federal İş Ajansı aylık istatistiklerini açıkladı. Ajans şefi Frank-Jürgen Weise, Aralık ayında konjonktürel gelişme ve sıcaklığın mevsim ortalamasının üzerinde olması sayesinde kayıtlı işsizlerin sayısının »sadece« 12.000 civarında arttığını, ama 2005 Aralık’ına göre 597.000 civarında azaldığını söyledi.
Devamı»
8. September 2007: »Die Armen des reichen Landes« Über private Vermögensentwicklung und Kinderarmut in Deutschland. Türkisch
1. September 2007: »Wieder Antikriegstag« 50. Jahrestag des traditionellen Antikriegstag der deutschen Friedensbewegung. Türkisch.
25. August 2007: »Krise und Krise (3)«
18. August 2007: »Krise und Krise (2)«
4. August 2007: »Krise und Krise (I)« Heute werden die Abgeordneten im Parlament beeidigt. Nach dem die Abgeordneten ihren Eid auf die, von der Militärjunta eingesetzten Verfassung geleistet haben, werden sie ihre »gewöhnliche« Arbeit aufnehmen. Mehr»
21. Juli 2007: »Können die Wahlen die Krise lösen?« Es steht fest, dass die morgigen Wahlen, die nicht mehr verhindert werden können, einen Kurs eingeschlagen haben, in der die Zukunft der Türkei bestimmt wird. Es wäre aber ein fataler Fehler zu glauben, dass diese Wahlen die Krise des Landes lösen können. Mehr»
14. Juli 2007: »Mit AKP ist keine Lösung in Sicht« Zu den Diskussionen, ob bei Chancenlosigkeit von DTP - KandidatInnen, die KurdInnen KandidatInnen der Regierungspartei AKP wählen sollten oder nicht. Türkisch
7. Juli 2007: »Hass und Abscheu« Es heisst, dass die Sprache ein Spiegelbild der Gedanken ist. Angesichts des gesagten und geschriebenen auf den Wahlkundgebungen, in türkischen Medien und vielen Diskussionsforen im Internet, könnte man sämtliche Hoffnungen auf... Mehr»
30. Juni 2007 »Kriegsparteien und Friedensbotschafter« Zum Tod von Orhan Dogan und zu den Parlamentswahlen in der Türkei am 22. Juli 2007. Jetzt die unabhängigen KandidatInnen wählen. Türkisch
23. Juni 2007. »Demokratischer Reflex« Die Parlamentswahlen in der Türkei am 22. Juli 2007 und die Aufgaben der türkeistämmigen MigrantInnen. Türkisch
9. Juni 2007: »Die kurdische Herausforderung« Diejenigen, die meine Kolumnen lesen, wissen, dass ich i. d. R. mich mit europapolitischen Themen beschäftige. Mehr»
2. Juni 2007: »Die illegitime Weltregierung« Unter dem Vorsitz der Bundeskanzlerin kommen die Herrschenden der Welt in, mit 120 Millionen Euro zu einer Festung umgewandelten Heiligendamm zusammen. Türkisch
26. Mai 2007: »Gedankenterror« Nach dem der Vorsitzende der Fraktion Die Linke. im Bundestag, Oskar Lafontaine in einer Fernsehsendung den US-Präsidenten Bush und den britischen Premier Blair als Terroristen bezeichnete, ging ein Aufschrei durch das Land. Türkisch
19. Mai 2007: »Wenn den Kurden der Weg ins Parlament verschlossen bleibt...« Das militärische Regime sieht die Fortführung einer Vernichtungspolitik als einzige Lösung für die Krise, in der sie sich befindet. Mehr»
12. Mai 2007: »Wir alle sind Terroristen!« Letzten Montag rief mich ein deutscher Freund, der auch der türkischen Sprache mächtig ist, an. Er hatte ein Bericht in der türkischen Tageszeitung »Hürriyet« gelesen. Am Telefon konnte ich seine Empörung spüren. Mehr»
10. Mai 2007: »Am Rande des Abgrunds« Über die Hintergründe der neuesten türkischen Krise . Ein Beitrag aus der Zeitschrift »Sozialismus«. Mehr»
28. April 2007: »Die Verwässerung des Rechts« Die Bundesregierung hat einen weiteren Schritt zum »gläsernen Menschen« vollzogen. Am Donnerstag dieser Woche einigten sich die Sozialdemokraten und die Union über die Online-Abrufung der Passfotos. Mehr»
21. April 2007: »Hungertod mit 20 Jahren!« Die Kaiserstadt Speyer ist eine alte, historische deutsche Stadt. Der Speyer Dom, in dem sieben deutsche Kaiser und Könige begraben sind, ist die größte Kathedrale romanische Bauart. Mehr»
13. April 2007: »Der Überwachungsstaat« Recht zu haben, reicht bei weitem nicht aus. Seit Jahrzehnten sagen die Selbstorganisationen der MigrantInnen: »Die Entrechtung der MigrantInnen ist ein großes Defizit der Demokratie. Das, was den MigrantInnen zugemutet wird, wird später auf die gesamte Gesellschaft ausgeweitet«. Mehr»
6. April 2007: »Ostermärsche« Eigentlich hatte ich vor, auf die staatsnahen Lobbybestrebungen einzugehen, die mit dem Besuch einiger türkeistämmiger Abgeordneten aus europäischen Ländern in Nordzypern wieder auf die Tagesordnung kamen. Mehr»
30 März 2007: »Manövriermasse des Neoliberalismus« Als die Verantwortlichen 1955 das erste »Anwerbeabkommen« unterschrieben hatten, hatte man, da nur die Kompensation des Arbeitskräftemangels als vorrangig erachtet wurde, nicht daran gedacht, was dieser Schritt in den nächsten Jahren verursachen würde. Mehr»
24. März 2007: »50 Jahre Römische Verträge« Es war kein geringerer als Gottvater Zeus, der in Stiergestalt die phönizische Königstochter Europa nach Kreta entführt und dort vergewaltigt hat. Auch das alte Kontinent, das den Namen der Königstochter trägt, musste in seiner langen Geschichte Tage voller Gewalt, des Blutvergießens und der Tyrannen erleben. Mehr»
10. März 2007: »Die deutsche Linke und die EU« Die sich im Parteibildungsprozess befindliche politische Linke in Deutschland, will die Zeit der EU-Präsidentschaft Deutschlands für die soziale, demokratische, ökologische und friedliche Kurskorrektur in Europa nutzen. Mehr»
3. März 2007: »Christian Klar und die Empörung der Konservativen« Die Grußadresse des früheren RAF-Mitglieds Christian Klar an die »Rosa-Luxemburg-Konferenz«, die von der linken Tageszeitung Junge Welt am 13. Januar 2007 durchgeführt wurde, hat eine Medienhysterie in der deutschen Blätterlandschaft ausgelöst. Mehr»
24. Februar 2007: »Guantánamo und der deutsche Rassismus« Wer die deutsche Berichterstattung über den Kurnaz-Fall verfolgt hat, wird das Gefühl nicht los, einer Komödie beizuwohnen. Am Donnerstag hat die BND-Untersuchungskommission getagt und hochrangige Vertreter des Verfassungsschutzes angehört. Mehr»
»Soldat, wohin des Weges?« Über die Gefahren der neuen türkischen Krise. Ein Beitrag von Murat Çakır aus der Zeitschrift »Sozialismus« 3/2007. Mehr»
17. Februar 2007: »Wenn die Wahrsagerin anruft« Am Donnerstag brachten die Agenturen eine Nachricht, die sich wie ein Witz anhörte. Am Mittwoch Abend hatte der tschechische Geheimdienst eine Terrormeldung erhalten. Kurz darauf wurde der Prager Flughafen von Panzern und bewaffneten Spezialkräften umzingelt. Mehr»
10. Februar 2007: »Die Falken sind wieder in München« Die »Münchener Sicherheitskonferenz« hat wieder einmal die Falken zusammengebracht. Außen- und Verteidigungsminister, Vertreter der Waffenindustrie und Lobbyisten schmieden unter dem Titel »internationale Sicherheit« neue Kriegspläne und verhandeln über neue militärische Kooperationen. Mehr»
»Sireli inger. Anmoranali Pragem Hrant! – Lieber, unvergessener Freund Hrant!« Ein emotionaler Brief von Garabet Demirciyan an seinen Schulfreund Hrany Dink. Türkisch
3. Februar 2007: »Pamuks Deutschlandbesuch« Die Absage von Orhan Pamuk, der Deutschland aufgrund einer Einladung des deutschen PEN besuchen sollte, hat zu Reaktionen bei deutschen PolitikerInnen geführt. Viele prominente PolitikerInnen forderten die Türkei auf, ihre Intellektuellen zu schützen und den umstrittenen Strafrechtsparagraphen 301 aufzuheben. Mehr»
27. Januar 2007: »Geboren: 1954, Verstorben: 1915« Als mich die Nachricht von der Ermordung Hrant Dink’s erreichte, war ich in dem Versus Verlag auf der anatolischen Seite Istanbuls in einem Gespräch. Wir waren alle schockiert. Eine tiefe Trauer erfasste mich, die jedoch, als ich an der spontanen Demonstration auf dem Taksim – Platz teilnahm, zur Wut wurde. Vor und während der Demonstration sprach ich mit vielen Bekannten. Mehr»
20. Januar 2007: »Die türkische Realität« Seit rund zwei Jahren unterstützt die RLS die türkische Nahrungsmittelgewerkschaft Gida-Is bei ihrem Projekt in der Türkei. Die Projekte haben höchst interessante Ergebnisse offenbart. Besonders gewerkschaftlich organisierte Beschäftigte verfolgen die Umsetzung neoliberaler EU-Diktate mit großer Besorgnis. Mehr»
11. Januar 2007: »Völkermorddebatte und die Politik der Linken« Die Menschheitsgeschichte ist voller Tragödien. Die Anatolische ist eine davon: die Tragödie der türkischen, griechischen, kurdischen und armenischen Völker. Jahrhunderte lang Nachbarn, verschwägert und dennoch verfeindet, abgeschlachtet im Interesse des auf Eigentum begründeten Rechts und imperialer Gelüste. Leidtragende der werdenden Nationalstaaten des letzten Jahrhunderts. Mehr»
6. Januar 2007: »Weniger Arbeitslose in Deutschland?«
Letzten Mittwoch hat die Bundesagentur für Arbeit die aktuellen Arbeitslosenzahlen veröffentlicht. Agenturchef Weise erklärte, dass die Zahl der arbeitslosen Menschen im Dezember 2006 aufgrund der konjunkturellen Entwicklung und Dank des milden Wetters zwar »nur« um 12.000 höher war, als im November, aber immerhin um 597.000 niedriger als im Dezember 2005. Mehr»
Makale arşivi: Murat Çakır’ın günlük »Yeni Özgür Politika«gazetesinde 2006 yılında yayımlanan makaleleri. Yalnız makalelerin sadece bir kısmı Almanca'ya çevrilmiştir. Devamı»
Archiv: Kolumnen von Murat Çakır, die 2006 in der Tageszeitung »Yeni Özgür Politika« veröffentlicht wurden. Leider sind nur einige der Kolumnen in die deutsche Sprache übersetzt worden. Mehr»
Tüm yazı ve çeviriler kullanılabilir. Dergimizin kaynak olarak gösterilmesi rica olunur.
Alle Beiträge und Übersetzungen können übernommen werden. Hinweis auf unsere Seite wird gebeten.
Resim / Bildnachweis: Rolf van Melis